• Bize Ulaşın
  • Kurumsal
  • Anasayfa
  • Facebook Twitter
    Mavi Limon Turizm

    Gezmeden Gitmeyin!

         Türkiye'nin 6. büyük şehri Gaziantep'e gelmişken görmeden gitmemeniz gereken bir çok yer var. Eşsiz yemek çeşitliliği ve lezzetiyle Dünya çapında nam salmış olan Gaziantep, sahip olduğu 'Dünya'nın hala yaşanılan en eski kenti.' ünvanını da  son yıllarda ön plana çıkarmayı başararak kültür kenti olma yolunda sağlam adımlarla ilerliyor.

         Birazdan inceleyeceğiniz tüm bu güzel yerleri Gaziantep Şehir Turumuza katılarak tur rehberlerimiz eşliğinde bilinçli ve detaylı bir şekilde gezebilirsiniz. Güzel kent Gaziantep'imize sizleri de bekleriz...

         Gaziantep çevresinde bulunan Zeugma ve Halfeti gibi gezi güzergahlarını bu başlık altında incelemeyeceğiz ancak vaktiniz varsa bu bölgeleri de gezmeden gitmemenizi öneririz. İlgili programlara yine sitemizden ulaşabilirsiniz.

     

    Zeugma Mozaik Müzesi: Sahip olduğu 1700 metrekarelik mozaik ile Dünya'nın en büyük mozaik müzesi ünvanına sahiptir. Mimari ve teknolojik açıdan dünyanın önde gelen müzelerinden biridir. İki bin yıllık mozaiklerin çalınan parçaları, lazer sistemiyle görüntü olarak yansıtılmakta ve eksik parçalar bu şekilde tamamlanmaktadır. Zeugma’daki mozaikler on üç renk armonisinden oluşmaktadır. Günümüzdeki mozaik ustaları sahip oldukları teknoloji ile hala Mozaik müzesinde sergilenen mozaiklerin parça küçüklüğüne ulaşamamışlardır.

     

    Gaziantep Kalesi: Şehrin tam ortasında, 25-30 metre yükseklikte bir tepeye kurulmuş olan Gaziantep kalesi ihtişamlı görüntüsü ile şehrimizin sembollerinden biridir. Temelleri Roma dönemine dayanmaktadır.

     

    * Bey Mahallesi: Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün nüfusa kayıtlı olduğu tarihi taş yapılı mahalle. Bu mahallede bulunan bir çok tarihi antep evine ve bu evlerin bulunduğu sokaklara yakın zamanda yapılan yenileme çalışmaları sonrasında Bey Mahallesi Gaziantep'te mutlaka görmeniz gereken yerler listesinde baş sıraları aldı.

     

    * Bakırcılar Çarşısı: Gaziantep'in en eski çarşısı. Bakır sanatı Gaziantep'te 500 yılı aşkın bir süredir icra ediliyor. Günümüzde de bu sanat bakırcılar çarşısının her köşesinde Gaziantepli ustaların ince el işçiliğiyle varlığını sürdürmeye devam ediyor. Bakır eserlerinin yanı sıra kutnu kumaşından yemeniye kadar bir çok ürünü bu çarşıda bulmak mümkün.

     

    * Elmacı Pazarı: Bakırcılar çarşısı ile iç içe olan bu pazar Gaziantepteki en renkli pazar. Çünkü aklınıza gelebilecek her türlü ve rengarenk tüm antep ürünlerini bu pazarda kolaylıkla bulabilirsiniz.

     

    * Tahmis Kahvesi: 1635 yılından beri faaliyette olan Türkiye'nin en eski kahvehanelerinden biri. O günden bu yana bir çok tarihi olaya tanıklık etmiş, iki kez yangın geçirmiş, şaairleri ağırlamış Tahmis kahvesi son yapılan yenileme çalışmaları sonucunda 2011 yılında yeniden hizmete açıldı.

     

    * Tütün Hanı: Han Mimarisinin en güzel örnekleri arasında yer alan bu tarihi mekan bir avlu ve bu avluya açılan 15 adet odadan oluşmaktadır. Avluya açılan odalardan üç tanesi Şark Odası olarak düzenlenmiş ve Kafeterya bölümünün hizmetine verilmiştir.Diğer Odalar Gaziantep Kültürünün ve El Sanatlarının sergilenmesi ve Ziyaretçilerinin alış veriş ihtiyaçlarını karşılamak amaçlı turistik çarşı olarak düzenlenmiştir. Ayrıca merdivenle aşağıya inilen Mağara içerisinde iç içe geçmiş beş ayrı bölümden oluşan şark odaları mevcuttur.

     

    * Kendirli Kilisesi: Kilisenin planı Roma’daki St.Fransua Kilisesi’nden örnek alınarak yapılmış ve plan Vatikan’daki Papalık Makamı’na onaylattırılmıştır. Kilisenin tabanı kırmızı ve beyaz taşlarla satranç tahtası şeklinde döşenmiştir. Kilisenin dış cephesinde Gaziantep savunması sırasında aldığı top parçalarının ve mermilerin izleri rahatlıkla görülebilmektedir. 

     

    * Kurtuluş Cami (Meryem Ana Kilisesi): 1873 - 1892 yılları arasında Ermenilerin ibadet edebilmesi için yaptırılan bu kilise Ermeni nüfusunun azalması ile birlikte kullanılmaz oldu. 1980 yılında hapishane olarak kullanılan kilise sonradan eklenen minaresi ile 1988 yılında cami olarak kullanılmaya başlandı.

     

    Atatürk Anı Müzesi: Müze Atatürk'ün Nüfusa kayıtlı olduğu Bey mahallesi içerisinde bulunan eski bir Antep evinin yenilenmesi sonucunda oluşturulmuştur. Müzede; Atatürk’ün hayatının anlatıldığı sinevizyon odası, Atatürk araştırma kitaplığı, çalışma odası, Atatürk’e dair sergi alanları, çok amaçlı sergi salonları ve hediyelik eşya satış bölümü yer almaktadır. Atatürk’ün 1933 yılında Gaziantep’e geldiği sırada kullandığı eşyalar da müzede sergilenmektedir.

     

    * Naib Hamamı: Osmanlı hamam kültürünü günümüze kadar taşıyan tarihi Naib Hamamı 1640 yılında yaptırılmıştır. Uzun yıllar kullanılmayan hamam, yenileme çalışmalarından sonra Gaziantep Kalesi önünde hem dış güzelliğine yeniden kavuştu hem de hamam hizmetine kaldığı yerden devam etmeye başladı.

     

    * Kır Kahvesi: Tarihi bina Antep taşlarından imal edilmiştir. Renkli camları, eski ahşap pencereleri, Antep nacarlığını gösteren tavanı, sandalyeleri, kürsüleri ve masa örtüleri ile baştan aşağı Gaziantep kültürünü yansıtmaktadır. Ayrıca bahçe girişinde 140 yıllık dut ağacı ve 150 yıllık Kumandan Çeşmesi bulunmaktadır. 

     

    * Osmanlı Şirvani Cami: Tarihi Gaziantep camileri arasında minaresi iki şerefeli olan tek cami olduğundan bu camiye halk arasında “İki Şerefeli Cami” de denir. Cami 1677 yılından önce Şirvani Mehmet Efendi tarafından yaptırılmıştır. Bir efsaneye göre cami herhangi bir nedenle yıkılırsa onu yeniden yapacak kadar altın ve gümüşün temelinde gömülü olduğu söylenir. Bir diğer önemli nokta ise  minberin alttan kızaklı olması, duvarda yapılan özel bölmesine girip çıkabilmesidir.

     

    * Savaş Müzesi: 12 odalı tarihi bir antep evinde kurulan savaş müzesi asrın en adaletsiz işgaline karşı, şehir halkının verdiği mücadeleyi anlatıyor. 920'li yıllardaki acımasız işgali ve şehir halkının bu işgale karşı koyuşunu, topla tüfekle değil, kendi icadı; Tak takı ve bir çift bakır sahanla yapılan Sahan Bomba'sını tanıtıyor. Şehit ve Gazilerin; kazmayla, kürekle en önemlisi de yürekleri ile yazdıkları destanı anlatıyor. Müzedeki panolar, bir tüfek için Kızını Evlatlık Veren Baba'nın, şehir aç kalınca ölmüş hayvan etini kapışan anaların, düşman tanklarına karşı: "Demirle adam döğüşür mü? Erkekseniz piyadenizi gönderin!" diye haykıran yiğitleri anlatıyor.

     

    * 14 Şehit Anıtı: Fransız işgal kuvvetlerine karşı savaşan askerlere yiyecek ve cephane taşıyan 14 çocuğun fransız askerleri tarafından süngülenerek şehit edildiğini anlatmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla yapılan anıtımız.

     

    * Antep Evleri: Gaziantepte hala tüm güzelliğiyle varlığını devam ettiren bir çok eski Antep Evi var. Bu evlerin yapımında kullanılan taşlardan evin şekline kadar her şeyin bir özelliği ve hikayesi var. Bu bilgileri gezimiz sırasında tur rehberimizden öğrenebilirsiniz.

     

    * Tekke Cami: 1638 yılında bir Türkmen ağası tarafından yaptırılan cami ilginç mimari yapısıyla ön plana çıkıyor. Tekke Cami Dünya'da minaresinin altından yol geçen iki camiden biridir.

     

    * Oyuncak Müzesi: Gaziantep'in en yeni müzesi. Bünyesinde tüm Dünya'dan oyuncaklar bulunduran müze sonderece renkli bir görüntüye sahip. Gezerken hiç sıkılmayacağınızdan emin olabilirsiniz.

     

    Tüm bu güzel yerleri Gaziantep Şehir Turumuza katılarak tur rehberlerimiz eşliğinde bilinçli ve detaylı bir şekilde gezebilirsiniz.